Česta pitanja

Drago nam je da želite znati više o našoj vodi iz Parka prirode, stoga smo vam pripremili odgovore na česta pitanja. Na dodatna pitanja ćemo rado odgovoriti pa nam se slobodno obratite upitom.

Iako prirodna izvorska voda Cetina dijeli ime s rijekom Cetinom, ona nije voda iz rijeke i njenog izvora. Ona potječe iz vlastitog zaštićenog vodonosnika i pritom ne prolazi niti jedan postupak dorade te tako prirodna i jedinstvena stiže u naše domove.

Cetina se puni izravno u boce na izvoru podno Dinare, neposredno kraj punionice, u svom prirodnom stanju, iz vodonosnog ležišta zaštićenog od svakog onečišćenja, i nije podvrgnuta niti jednom postupku obrade.

Netaknuta priroda i zaštita koju joj pruža Dinara jamstvo su čistoće i svježine prirodne izvorske vode Cetina što iz dana u dan, stalnim analizama i nadzorom, potvrđuje i struka.

Prirodnu izvorsku vodu Cetina puni i distribuira tvrtka Naturalis d.o.o. koja je u 100% hrvatskom vlasništvu.

Nakon provedenog godišnjeg istraživanja, a radi dodjeljivanja kategorije “prirodna izvorska voda”, Zavod za javno zdravstvo donio je mišljenje prema kojem je Cetina okarakterizirana kao niskomineralna izvorska voda sa stalnim vrijednostima aniona i kationa bez obzira na promjenu hidroloških uvjeta. Prema mišljenju ZZJZ-a najveću vrijednost vodi Cetini daje odsutnost svih ispitivanih onečišćivača, što ukazuje na izuzetno dobru prirodnu zaštitu vodonosnika. Uz to, rezultati mikrobiološke analize dokazuju izuzetnu čistoću vode, a time i njenu zdravstvenu ispravnost.

Naši tehnolozi u internom laboratoriju svakodnevno analiziraju gotov proizvod, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Split, kao ovlašteni laboratorij, redovito uzima uzorke i kontrolira sastav vode koju punimo u boce.

Vodu trebamo svaki dan. Ona predstavlja osnovu života jer doprinosi normalnom odvijanju naših tjelesnih i mentalnih funkcija. Pored toga, potrebna je u održavanju normalne regulacije tjelesne temperature. Ovi zdravstveni učinci vode postižu se konzumiranjem najmanje 2 litre vode dnevno, iz svih izvora.

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), referentan dnevni unos vode za osobe, koje su umjereno tjelesno aktivne i koje žive u umjerenim temperaturnim uvjetima, iznosi 2 litre za žene i 2.5 litre za muškarce. Ova količina odnosi se na vodu iz svih izvora – iz hrane i napitaka. Smatra se da hranom unesemo oko 20% ove količine, a napitcima oko 80%. To znači da bi žene iz napitaka dnevno trebale osigurati oko 1.6 l vode, a muškarci oko 2 l vode. Dakle 8 do 10 čaša od 2 decilitra. I u sklopu te količine, upravo bi pitka voda trebala biti zastupljena više od ijednog drugog napitka. Odabirom vode kao glavnog napitka kojim ćemo tijekom dana utažiti žeđ, pozitivno utječemo i na kontrolu tjelesne težine.

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), referentan dnevni unos vode za osobe, koje su umjereno tjelesno aktivne i koje žive u umjerenim temperaturnim uvjetima, iznosi 2 litre za žene i 2.5 litre za muškarce. Ova količina odnosi se na vodu iz svih izvora – iz hrane i napitaka. Smatra se da hranom unesemo oko 20 % ove količine, a napitcima oko 80 %. To znači da bi žene iz napitaka dnevno trebale osigurati oko 1.6 l vode, a muškarci oko 2 l vode. Dakle 8 do 10 čaša od 2 decilitra. I u sklopu te količine, upravo bi pitka voda trebala biti zastupljena više od ijednog drugog napitka. Odabirom vode, kao glavnog napitka kojim ćemo tijekom dana tažiti žeđ, smanjujemo rizik prevelike konzumacije šećera i ostalih sastojaka koji se nalaze u osvježavajućim pićima, što pored pozitivnog utjecaja na kontrolu tjelesne težine, također smanjuje i rizik nastanka karijesa.

Odgovarajući unos vode jedan je od ključnih čimbenika za zdravlje starijih osoba. Voda zaslužuje posebnu pažnju u životu seniora, jer doprinosi normalnom odvijanju i tjelesnih i kognitivnih funkcija te održavanju normalne termoregulacije.

Dnevno je starijim osobama, koje žive uglavnom sjedilačkim načinom života u umjerenim temperaturnim uvjetima, potrebno unijeti 2 litre vode iz svih izvora (hrane i napitaka). No, kako je osjećaj žeđi kod starijih osoba često slabije izražen, kao što su i skloni manjoj konzumaciji voća i povrća (u kojima je voda prirodno prisutna u značajnijoj mjeri), preporučeno je dnevno popiti barem 1.5 l vode, dakle oko 8 čaša od 2 decilitra.

Također, starijima je bolje unositi manje količine vode tijekom cijelog dana, umjesto pijenja većih količina odjednom. Praktičan alat je imati bocu s vodom, čime imamo bolji uvid o konzumiranoj količini.

O dostatnom unosu vode treba razmišljati nekoliko sati prije same tjelesne aktivnosti jer je dobra hidratacija jedan od ključnih faktora uspješne sportske izvedbe. Tjelesni se napor teže izdrži ako tijelo u početku nije u dobrom statusu hidratacije. Pijenje prirodne izvorske vode Cetine tijekom dana, a osobito par sati uoči same aktivnosti, dobra je startna pozicija za aktivni životni stil u svakoj dobi.