DINARA – PARK PRIRODE DINARA

Kroz stoljeća i tisućljeća stijene Dinare izazivale su strahopoštovanje raznih plemena i naroda, kraljeva, putnika i malog čovjeka koji je težačkim rukama obrađivao svoj dragocjeni komad zemlje. Baš ovdje u srcu Parka prirode, zaštićena od svakog onečišćenja puni se prirodna izvorska voda Cetina. Autentična, bistra i hladna voda nosi obilježja očuvanog prirodnog okružja iz kojeg potječe i donosi nam svježinu veličanstvene planine.

Drugi najveći park prirode u HRvatskoj

Park prirode Dinara najmlađi je i ukupno dvanaesti park prirode u Hrvatskoj. Utemeljen u veljači 2021. godine drugi je najveći park prirode u zemlji koji se proteže na 630,52 km² na području Splitsko-dalmatinske županije i Šibensko-kninske županije.

U sastavu Parka prirode Dinara su masiv Dinare tj. vrhovi Sinjal (najviši vrh u Hrvatskoj s 1831 metara), Troglav i Kamešnica, izvor rijeke Krke, rječica Krčić, krška polja – Hrvatačko, Paško i Vrličko – te izvorišni i gornji tok rijeke Cetine.

Iako prirodna izvorska voda Cetina dijeli ime s tom predivnom rijekom, ona nije voda iz rijeke niti iz njenog izvora. Prirodna izvorska voda Cetina na naše stolove dolazi iz zaštićenog vodonosnika i u tom procesu nije ničime tretirana te u potpunosti ostaje prirodna i autentična.

Netaknuta priroda i zaštita koju joj pruža Dinara jamstvo su čistoće i svježine prirodne izvorske vode Cetina što iz dana u dan, stalnim analizama i nadzorom, potvrđuje i struka.

Priče o Dinari

Cijelo područje Dinare iznimno je bogato endemičnim i ugroženim vrstama; tu obitava više od tisuću biljnih vrsta, uključujući 75 nacionalnih endema te 20 endemskih vrsta životinja.

Na području parka prirode nalazi se 11 područja ekološke mreže – dva područja za ptice te devet za vrste i staništa – zbog čega je 87% područja parka prirode ujedno i područje ekološke mreže Natura 2000.

Iliri su Dinaru smatrali svetim brdom, a njeno ime, smatraju povjesničari, najvjerojatnije potječe od ilirskog plemena Dindari, koje je obitavalo na njenoj istočnoj strani i koristilo ju za ispašu stoke.

Dinara je danas jedno od omiljenih odredišta planinara amatera i profesionalaca, a s obzirom na duge, strme i naporne prilaze, usponi zahtijevaju vrlo dobru kondiciju.

Na prilazima Suhopolje, Glavaš, Mirkovići i Brezovac planinari će nerijetko sresti divlje životinje poput vuka, lisice, čaglja, lasice, kune, medvjeda, risa, divljeg vepra, divokoze i srne.

Na samom vrhu Sinjala, na 1831 metru nadmorske visine, nalazi se geodetski stup s natpisom “1831 vrh Hrvatske”, a nezaboravan pogled puca u svim smjerovima; sjeveroistočno na Troglav i Konj, jugoistočno na Perućko jezero, južno na Kijevski Kozjak i Svilaju, a zapadno na Prominu.

Popeti se na najviši vrh Dinare – i Hrvatske – neizmjeran je ponos za svakog planinara.