Najpopularnije rute za planinare do vrha Dinare

Planine pružaju jedinstvenu priliku za bijeg od svakodnevnog ubrzanog života i povezuju nas s prirodom na jedan poseban način. Ako ste ljubitelj avanture i žudite za osvajanjem vrhova, imamo sjajne vijesti za vas.

Dinarsko gorje, poznato i kao Dinaridi, predstavljaju planinski lanac dug 650 kilometara koji se prostire od rijeke Soče u Italiji pa sve do planine Prokletije na sjeveru Albanije.

Za vas smo istražili sedam zadivljujućih planinskih staza koje nude spektakularne vidike i nezaboravne trenutke, a vode do samog vrha Dinare.

1. Glavaš – Sinjal (7.7 kilometara)

Početna točka uspona na Sinjal je u selu Glavaš kod Kijeva, a za ovu stazu trebat će vam dva sata i 45 minuta. Laganim hodom kroz nisko raslinje i kamenjar dolazi se do srednjovjekovne utvrde Glavaš izgrađene između 14. i 15. stoljeća. Na utvrdi ćete moći primijetiti očuvanu kulu i njezino krunište. Prolazit ćete kroz visoku makiju i pored suhozida koji će vas odvesti do izvora pitke vode. Nakon što prođete stazu koja se oštro uspinje po serpentinama, dolazite na otvorenu i polegnutu travnatu visoravan koja vodi do Sinjala.

Vrh je označen stupom na kojem piše „1831 vrh Hrvatske“. Sa Sinjala možete sjeveroistočno vidjeti Troglav i Konj, jugoistočno Peručko jezero, južno Kijevski Kozjak i Svilaju, a zapadno Prominu.

2. PD Brezovac – Duler – Samar – Sinjal (5.7 km)

Za ovu rutu trebate odvojiti dva sata i 50 minuta jer od planinarskog doma Brezovac prolazite kroz visoku bukovu šumu koja izlazi na visoravan Duler. Osim Dulera, doći ćete na visoravan Samar koja pruža prekrasan pogled na ljepote hrvatskih planina. Možete se odmoriti u planinarskom skloništu „Zlatko Prgin“, a zatim nastaviti tzv. „Jogurt stazom“ koja vodi do vrha Dinare.

3. Guge – Suho Polje – PD Brezovac – Duler – Samar – vrh Sinjal (18.9 km)

Početna točka ovog planinarskog izleta je selo Guge, a trebat će vam pet sati i 30 minuta. Proći ćete pored potoka, a zatim ući u bajkovitu borovu šumu. Kasnije ćete izbiti na krašku golet, no nedugo nakon toga ćete ući u područje koje je obraslo borom, a pruža nezaboravne vidike na visoravan Duler i širu okolicu. Nakon vrlo oštrog uspona i povremenih zavoja, stići ćete na vrh Sinjal.

4. Mirkovići – PD Brezovac – Duler – Samar – Sinjal (13.6 km)

Za ovu stazu trebate odvojiti minimalno četiri  i pol sata jer je dugačka čak 13.6 kilometra. Zanimljive lokacije i ruševine koje ćete susresti dok budete planinarili ovom rutom su napuštena vodenica, mostić koji premošćuje rijeku Krku te napuštena škola u Mirkovićima. Početak staze vodi kroz područje niske, pa zatim visoke makije. Nakon nekoliko kilometara staza izbija na opožareno područje, no zatim slijedi područje krasnog visokog bora. Na ovoj ruti proći ćete pored nekoliko različitih visoravni –  Brezovac, Duler i Samar. Kada prođete bukovu šumu koja se nalazi pored planinarskog doma Brezovac, pružit će vam se prekrasan pogled na visoravan Duler i veličanstven krajolik. Ubrzo nakon toga, stići ćete na vrh Dinara 1831 m.

5. Mirkovići – Jogurt staza – Sinjal (8.3 km)

Ova staza prilagođena je za sva godišnja doba te će vam trebati tri sata i 50 minuta da ju prođete. Kroz zapuštene seoske puteve i ugažene kozje staze koje vode kroz makiju, doći ćete do uspona koji vodi kroz visoku borovu šumu. Nakon prolaska planinarskog skloništa „Zlatko Prgin“ i izlaska iz šume, tijekom cijelog uspona otvaraju se vidici na visoravan Duren i predivnu panoramu hrvatske prirode.

6. Guge – Suho Polje – Badanj – PD Brezovac – Duler – Samar – Sinjal ( 18.4 km)

Za ovu rutu, koja traje šest i pol sati, ponesite dodatne zalihe hrane i vode. Početna točka ovog planinarskog izleta je selo Guge. Staza najprije vodi uz potok, zatim kroz šumu bora te se kasnije izlazi na krašku golet. Kod Suhog Polja moći ćete vidjeti uništene tenkove T-34, a na vrhu Badanj pruža se dobar vidik na Knin i vrh Dinare.

7. Suhopolje – Super Ferata „Dinaridi-Ošljak“ – Sinjal – Suhopolje (16.9 km)

Južni dio Dinare sa svojim izraženim grebenima, uvijek je plijenio pažnju alpinista. Među tim grebenima posebno se ističe stijena Ošljak. Kroz pješačke puteve i serpentine dolazi se do ulaza u feratu koja se nalazi na 1010 metara nadmorske visine. Nakon što se prođe svih devet tornjeva, dolazi se do bivaka „Dinaridi“ koji se nalazi na najljepšem adrenalinskom mjestu u hrvatskim planinama. Na vrhu Ošiljak vidjet ćete Spomenik domovini na kojem je uklesan dio stihova iz pjesme „Moj dom“ Silvija Strahimira Kranjčevića. Nakon devet sati, prolaskom kroz planinarsku stazu koja vodi po grebenu te zaobilazi Duboki Klek, dolazite do samog vrha Dinare.  Napominjemo kako je ova staza prema zahtjevnosti ekstremno teška te ju preporučujemo samo iskusnim alpinistima.

Osim navedenih ruta, također se možete zaputiti na planinsku i pješčanu stazu Via Dinarica koja ima tri usporedne trase. Plava trasa će vas voditi diljem Jadranske obale te povezuje četiri otoka, dva poluotoka, četiri parka prirode i istražuje kanjone dviju rijeka. Bijela će vas odvesti na najveličanstvenije vrhove Dinarida i pružiti prekrasan pogled s raznih visina. Zelena trasa će vam pokazati unutrašnjost Dinarida i nacionalne parkove poput Risnjaka, Mljeta, Sjevernog Velebita, Plitvičkih jezera, Paklenice te parkove prirode Velebit, Učka, Vransko jezero i Biokovo.

Bez obzira na to jeste li iskusni planinar ili tek početnik u svijetu planinarenja, ove staze pružaju priliku za povezivanje s prirodom i otkrivanje ljepote Dinarskog gorja. Informacije o svakoj stazi možete pronaći na stranici planinarenje.hr koja detaljno opisuje svaki vaš korak prema najvećem vrhu Hrvatske.

Podijeli priču:
Pogledaj i druge priče