Kako pomiriti poslovne obaveze s privatnim životom te očuvati zdravlje?

Autorica: Jelena Ćubelić

Kako pomiriti poslovne obaveze, obitelj i privatni život te pritom ostati zdrav i ne doživjeti sagorijevanje (eng. burnout) veliki je izazov većine poslovnih ljudi, pogotovo u današnjem modernom i ubrzanom životu. Balans dnevnog rasporeda energije, motivacije i vremena na radne aktivnosti i slobodno vrijeme može biti pravi izazov, pogotovo za ambiciozne pojedince i perfekcioniste.

Za dugoročan i održiv sretan život važno je naučiti voditi računa o ravnoteži između poslovnog i privatnog života. Nemjerljivo je jednostavnije, ugodnije i sretnije živjeti ukoliko oba područja dobro funkcioniraju. Zahtjevi posla sve su veći, pogotovo u vremenu kada radimo od kuće, koristimo tehnologije i granice između privatnog vremena i posla sve su manje, pogotovo ukoliko volite svoj posao i posvećeni ste ostvarenju poslovnih ciljeva.

U ovom tekstu, proći ćemo kroz načine kako uspostaviti ravnotežu između posvećenosti poslu kojeg obavljamo i održavanja zdravog i sretnog privatnog života.

Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života?

1. Jasno postavite i napišite trenutne prioritete u svom životu

Ako niste sigurni odakle krenuti, započnite s određivanjem svojih životnih prioriteta. U svakom trenutku važno je imati na umu svoje prioritete te na temelju toga odlučiti koje aktivnosti su vrijedne našeg vremena i energije, a koje ne. Moramo znati što nam je važno kako bismo pronašli vrijeme za to.

2. Preuzmite osobnu odgovornost za ravnotežu između poslovnog i privatnog života

Imajte na umu da nitko drugi to neće napraviti umjesto vas. Ako imate osjećaj da previše jurite i da gubite kontrolu, vrijeme je da usporite, uzmete vrijeme za sebe i posebno brinete o svom fizičkom zdravlju (dovoljna količina sna, uravnotežena prehrana, hidracija organizma i unos potrebnih vitamina i minerala u organizam).

3. Pokušajte stvari odrađivati ‘pametno, ne dugo’

Odredite određeno vrijeme po svakom zadatku – i pokušajte smanjiti manje produktivne aktivnosti i distraktore koji vam obično oduzimaju puno vremena. Uočite gdje vam vrijeme ‘curi’ i koje aktivnosti zaista trebate odraditi, a koje ne.

4. Planirajte obaveze i koristite kalendare u formatu koji vam odgovara

Pomaže vam da imate izoštreniji fokus i veću kontrolu nad svojim vremenom. Danas postoji mnogo različitih alata i aplikacija koji su odlična podrška u planiranju. Pronađite onu koja vam najviše odgovara i krenite ju aktivno koristiti.

5. Stvari koje možete napraviti odmah, napravite odmah

Kasnije vam neće biti lakše to napraviti, samo su veće šanse da to uopće nećete napraviti.

6. Pokušajte razdvojiti posao od privatnog vremena za sebe i obitelj

Ako posao trebate „nositi doma“, nastojte osigurati da radite samo u određenom dijelu vašeg životnog prostora gdje imate mir.

7. Postavljanje granica

Naučite reći ne stvarima, događajima i ljudima koji vam ne pune baterije i ne vode vas tamo gdje želite biti.

8. Imajte na umu povezanost stresa vezanog uz posao i mentalnog zdravlja i činjenice da vas to dugoročno može dovesti do sindroma sagorijevanja

9. Prepoznajte važnost zaštitnih čimbenika i ispušnih ventila kao što su vježbanje, hobiji, njegovanje odnosa s voljenim ljudima, hidracije i uravnotežene prehrane. Za njih se potrudite uvijek pronaći vremena

Uz sve ovo, pripazite na kumulativni učinak dugog radnog vremena vodeći računa o svom radnom vremenu tijekom tjedana ili mjeseci, a ne dana. Uzmite u obzir sate provedene u brizi ili razmišljanju o poslu prilikom procjene svoje ravnoteže između posla i života.

Važnost dobre organizacije vremena

Broj sati u danu jednak je nama i ljudima koje smatramo najuspješnijima na svijetu. Svi imamo ista 24 h dnevno na raspolaganju. Zašto onda neki postižu ogromne rezultate i uspjeh, a neki ne? Činjenica je da se vrijeme ne može usporiti, ubrzati ili

zaustaviti. Vrijeme je resurs i o nama ovisi kako ćemo ga koristiti, stoga je iznimno važno naučiti upravljati vlastitim vremenom i ispolirati vještine organizacije vremena.

5 najvećih benefita dobre organizacije vremena:

 1. Usmjerava fokus na prioritete i ono što nam je uistinu važno u životu.
 2. Smanjuje odgađanja, izgovore i ometanja iz okoline.
 3. Daje nam realističnu percepciju vremena kojeg imamo i posla kojeg trebamo obaviti.
 4. Pomaže nam uspostaviti kontrolu nad provođenjem vremena – jednom od naših najvrjednijih resursa.
 5. Pomaže nam da nađemo vremena za sve što poželimo – jer je moguće.

Vremena uvijek imamo za sve što želimo i sami biramo na što ćemo ga potrošiti. Dobar time management je ništa drugo nego trening. To je vještina koja se usavršava treningom, odlučnošću i rutinom. Dobra organizacija vremena povećava produktivnost i smanjuje razinu stresa i rizik od sagorijevanja.

Što uključuje dobra organizacija vremena?

 • Prioritizirati zadatke po važnosti
 • Odrediti 3 dnevna cilja
 • Eliminirati distraktore i rupe u kojima vrijeme curi
 • Razdijeliti važno od nevažnog
 • Biti svjestan prolaznosti vremena
 • Sastaviti realističan raspored

Pronalazak balansa između poslovnog i privatnog života može biti izazovan zadatak. Da biste ga uspostavili važno je dozvoliti svom tijelu i odmor. U redu je imati neproduktivne dane sve dok su oni povremeni. Kada vidite da vam ništa ne ide, da se jednostavno ne možete pokrenuti i biti produktivni, presjecite dan nekom aktivnošću koja je potpuno drugačija od onoga što biste “trebali” raditi. Napravite nešto što stvarno volite i u čemu uživate.

Uzimanje vremena za odmor i punjenje baterija dugoročna je investicija u održivost našeg posla i produktivnosti na visokom nivou. Daje nam energiju i puni baterije da se možemo vratiti svom poslu i obavljati ga sa strašću i energijom.

Podijeli priču:
Pogledaj i druge priče