Radost u malim stvarima: Kako kultivirati zahvalnost i prisutnost u sadašnjem trenutku

Naša svakodnevica često je ispunjena užurbanošću, željom za ostvarenjem ciljeva te usmjerenošću prema vrlo visokim očekivanjima koje stavljamo pred sebe. Sve to radimo u nadi da ostvarimo sreću i zadovoljstvo (barem na kratko). Istina je da pravo zadovoljstvo životom i razina sreće ne počivaju na velikim uspjesima i spektakularnim događajima koje trebamo doživjeti. Ponekad najveću sreću pronalazimo upravo u sitnicama koje nas okružuju svakodnevno.

Martin Seligman, začetnik pozitivne psihologije to je objasnio na sljedeći jednostavan način: „Zahvalnost je jedan od ključnih čimbenika sreće. Tako kultiviranjem zahvalnosti možemo kultivirati sreću“.

Prebacivanje fokusa na zahvalnost

Zahvalnost je sposobnost prepoznavanja, osvještavanja i cijenjenja onoga što imamo i što nas okružuje. Ponekad se tako lako zaglavimo u lovu za više i bolje da zaboravimo da već posjedujemo mnogo vrijednih stvari u životu. Kada prakticiramo zahvalnost, usmjeravamo svoju pažnju na pozitivne aspekte svog života, bez obzira koliko mali ili veliki oni bili. To može biti podrška obitelji, dobar zdravstveni status, prijatelji koji nas razumiju, hrana i voda koju imamo za stolom svaki dan ili priroda koja nas okružuje.

Ako je naš fokus na svemu onome što imamo (a ne onome što nemamo), onda nam se čini da imamo puno. Ako je naš fokus na onome što nemamo (što se prilikom scrollanja društvenih mreža događa) tada nam sve što imamo nije dovoljno. Iz tog razloga se kaže da ono na što smo fokusirani raste – jer o tome konstantno razmišljamo i tada to u potpunosti okupira našu pažnju.

Učenje pomicanja fokusa s onoga što nemamo i što nije dobro na ono što imamo trenutno te razvijanje zahvalnosti i svjesnosti u sadašnjem trenutku može nas usmjeriti prema otkrivanju dubokog zadovoljstva i doprinijeti našem osjećaju ispunjenosti i sreće.

Mali koraci na putu prema istinskom osjećaju zahvalnosti

Jedan od jednostavnih načina da kultiviramo i osvještavamo zahvalnost jest vođenje dnevnika zahvalnosti. Najjednostavniji način je započeti svaku večer prije spavanja bilježiti tri do pet stvari za koje ste tog dana zahvalni. Ovaj jednostavan ritual pomaže vam da prepoznate lijepe trenutke koji često znaju biti zanemareni. Postepeno, vaš um će se početi usmjeravati i primjećivati pozitivne aspekte svakodnevnog života, čime se povećava osjećaj radosti i ispunjenosti.

Mnogo puta smo fizički prisutni u jednom trenutku, ali je naš um zauzet brigama vezanim uz prošlost ili budućnost. Prisutnost ili svjesnost je vještina usmjeravanja pažnje na trenutak u kojem se trenutno nalazimo. Kada smo prisutni u trenutku u kojem se nalazimo, možemo dublje doživjeti sve što se dešava oko nas i unutar nas.

Jedan od načina da kultiviramo prisutnost u trenutku je kroz prakticiranje dubokog abdominalnog disanja. Smjestite se udobno, usmjerite se na svoj dah i krenite polagano duboko disati te pustite da vaše misli teku. Kada primijetite da vaš um luta, lagano se vratite disanju. Ova vježba pomaže vam da razvijate veću kontrolu nad svojim umom i da budete više prisutni u trenutku.

Neke od ideja koje možete isprobati su i pisanje pisma zahvale osobi koja je na neki način snažno utjecala na vaš život, a da to možda ni ne zna i poslati joj to pismo. Naši odnosi s drugima najveći su čimbenik sreće. Stoga je logično razmišljati o drugima dok gradimo svoju zahvalnost.

Kombiniranje zahvalnosti i prisutnosti može donijeti dublju radost u vaš život. Kada ste prisutni u sadašnjem trenutku, postajete svjesni svih malih stvari koje vas okružuju i koje vam donose zadovoljstvo. Kroz zahvalnost, dublje cijenite te male trenutke i postajete svjesni njihove vrijednosti.

Prakticiranje ovih vještina zahtijeva vrijeme, strpljenje i ulaganje malo vašeg truda, ali donosi trajne benefite. Osjećaj zadovoljstva i radosti postaje sve prisutniji u vašem svakodnevnom životu. Također, ovo vas može učiniti otpornijim na stres i anksioznost jer postajete svjesni svog unutarnjeg bogatstva i trenutnih ljepota koje su vam dostupne.

Prednosti prakticiranja zahvalnosti gotovo su beskrajne. Osobe koje redovito prakticiraju zahvalnost tako da svoj fokus usmjeravaju na primjećivanje i razmišljanje o stvarima koje imaju doživljavaju više pozitivnih emocija, osjećaju se življe, bolje spavaju, izražavaju više suosjećanja i ljubaznosti te čak imaju jači imunološki sustav.

Benefiti kultiviranja osjećaja zahvalnosti

Zahvalnost ne mora biti rezervirana samo za velike prigode. Naravno da ćete osjećati zahvalnost nakon što dobijete unapređenje na poslu ili diplomirate, ali cilj je naučiti cijeniti male, svakodnevne trenutke i sitnice te potaknuti taj ugodan i preplavljujući osjećaj na svakodnevnoj razini. To su sitnice poput lijepog vremena, čiste vode koju konzumiramo i hidriramo svoje tijelo ili pak komplimenta kojeg nam je udijelio stranac na ulici.

Vođenje dnevnika zahvalnosti djeluje jer polako mijenja način na koji percipiramo situacije prilagodbom fokusa. Iako se možda uvijek zahvaljujete na svojoj divnoj obitelji, samo pisanje “Zahvalan/na sam na svoju obitelj” iz tjedna u tjedan ne održava vaš mozak budnim za svježe trenutke zahvalnosti. Budite specifični tako što ćete zapisati i otvorite se prema svijetu oko vas koji može duboko obogatiti vaše prakticiranje zahvalnosti. Odigrajte igru primjećivanja novih stvari svaki dan.

Umjesto beskrajnog skrolanja po mobitelu prije spavanja, zastanite i razmislite o svemu što ste doživjeli tijekom dana. Zahvalite za sve što vam je izmamilo osmijeh na licu. Možda će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na ovu večernju rutinu, ali s vremenom će postati prirodan i dragocjen dio vašeg svakodnevnog života.

Iako nije svaki dan dobar, niti se možemo osjećati dobro svaki dan, važno je imati na umu da u svakom danu ima barem nešto dobro. Razmislite prije spavanja na čemu u današnjem danu možete biti zahvalni. To može biti i skroz mala stvar! Zahvalnost je univerzalno ljudsko iskustvo, a uvijek je dobar put k zdravlju, posebice u trenucima krize i stanjima bolesti.

Naime, zahvalnost dovodi ne samo do smanjenja lučenja hormona stresa kao što je kortizol nego i do poboljšanja imunoloških sposobnosti organizma. Zahvalnost igra ključnu ulogu u našem odgovoru na akutni stres, ona pridonosi pozitivnom ishodu kroničnog stresa koji ima štetan učinak na zdravlje, a može pomoći u prevladavanju trauma, kao i u liječenju različitih bolesti. Povezana je s pozitivnim mišljenjem, a pozitivno mišljenje je povezano sa zdravljem, dok negativne misli često pridonose bolestima.

Zahvalnost se pokazala kao jako dobar alat za povećanje zadovoljstva vlastitim životom i samopoštovanja. Kad se prestanemo fokusirati na ono što ne volimo na sebi, vidjet ćemo ljepotu koja nas okružuje svaki dan. Zahvalnost će vas potaknuti i da prestanete brinuti o svemu što ne možete kontrolirati te da napokon istinski naučite uživati u sadašnjem trenutku.

Zahvalnost za resurse koje nam priroda pruža

Razvijanje svijesti i osjećaja zahvalnosti za dobra koja nam daje priroda kao što su prirodna izvorska voda na našim prostorima podsjeća nas na privilegiju koju imamo da živimo u vremenima i na mjestima gdje je voda lako dostupna. Dok se mnogi diljem svijeta suočavaju s nedostatkom čiste pitke vode, mi imamo tu sreću da možemo bezbrižno konzumirati vodu koja je nužna za naše zdravlje. Osvještavanje ove činjenice može nas potaknuti da budemo zahvalni za resurse koje imamo i da se brinemo o njima.

Osvještavanje zahvalnosti za čistu vodu i okoliš kojeg imamo promiču opću svijest o važnosti brige za vlastito tijelo i prirodu u kojoj živimo. Kroz razvijanje svijesti, razvijamo odgovornost prema očuvanju resursa i podržavamo održive prakse koje osiguravaju da i buduće generacije imaju pristup dovoljnoj količini čiste vode i prekrasnoj prirodi koju imamo na ovim područjima. Osvještavanje zahvalnosti za vodu i održavanje hidracije nije samo pitanje fizičkog zdravlja, već i dublje svijesti o povezanosti između našeg blagostanja, okoliša i drugih ljudi.

I na kraju, imajte na umu da se radost ne nalazi samo u velikim životnim trenucima, već je duboko ukorijenjena i u malim stvarima koje često zanemarujemo. Kroz kultiviranje zahvalnosti i prisutnosti, možemo otvoriti vrata istinske radosti koja se nalazi u svakodnevnom životu. Zahvalnost nam pomaže da cijenimo ono što već imamo, dok prisutnost omogućava da dublje doživimo te trenutke. Ova kombinacija nas vodi ka bogatijem i ispunjenijem životu, gdje radost postaje sastavni dio naše svakodnevice.

Jelena Ćubelić, mag. psych.

Podijeli priču:
Pogledaj i druge priče