Vodič za punjenje baterija tijekom godišnjih odmora

Psihologinja Jelena Ćubelić vodi vas kroz savjete kako ove godine zaista iskoristiti godišnji odmor i napuniti svoje baterije za sve nove izazove koji vas čekaju nakon ljeta.

Dok godišnji odmor predstavlja priliku za bijeg od svakodnevnog stresa i rutine, često zaboravljamo njegovu pravu svrhu – potpuno punjenje naših baterija. Suvremeni način života, ispunjen zahtjevima posla i obavezama, može nas iscrpiti mentalno i emocionalno. U ovom vodiču otkrijte zašto je ključno posvetiti vrijeme sebi tijekom godišnjih odmora te kako iskoristiti ovu dragocjenu priliku za regeneraciju i osvježenje uma, tijela i duha. Saznajte kako postići istinsko osvježenje i blagostanje te se vratiti s odmora s novim elanom i motivacijom za suočavanje s izazovima života.

Istraživanja su pokazala da redovito uzimanje vremena za odmor te provođenje tog vremena na kvalitetan način pomaže u obnavljanju energije i pronalaženja inspiracije što je ključno za dugoročnu održivost, zdravlje te osobno i profesionalno zadovoljstvo.

Postoji mnogo različitih načina za provođenje odmora – od boravka kod kuće do putovanja u inozemstvo, boravka u kampovima ili ljetovalištima, povremenih dugih vikenda, ali i odmora u trajanju od 3-5 tjedana. Važno je znati da ne postoji “pravi način” za odmor nego je ključno shvatiti što vama odgovara i iskoristiti svaki trenutak odmora na kvalitetan način sukladan vašoj trenutnoj životnoj situaciji.

Iskoristiti odmor nekima može značiti pretrpati raspored projektima za koje nemate vremena tijekom godine, duga putovanja ili puno druženja. Sve ove aktivnosti mogu biti lijepa promjena ritma, ali važan cilj odmora – napuniti baterije i udaljiti se od hektične prirode radnog života – može izostati. Čak i zabavne aktivnosti mogu postati stresne ako ih je previše ili ako sebi ne date priliku za oporavak. Prepoznavanje vlastitih želja i potreba jedna je od najvažnijih polaznih točaka u izgradnji idealnog odmora. Naravno, potrebni su kompromisi, ali određena doza sebičnosti je također dopuštena.

Donosimo vam smjernice da svoj odmor iskoristite što kvalitetnije i vrijeme provedete na način koji će vam pomoći da se zaista odmorite:

1. Nemojte preopteretiti odmor velikim očekivanjima

Dopustite si vrijeme samo za postojanje! Bez osjećaja krivnje. Čitanje, filmovi, glazba, lutanje po šumi, plaži, drijemanje, promatranje mora ili zalaska sunca, slušanje tišine… što god vama odgovara. Naši svakodnevni životi tijekom godine često su tako užurbani i odmor je pravo vrijeme za usporiti.

Shvatite što vama najviše treba i planirajte odmor prema tome. Ne postoji ispravan ili pogrešan način provođenja odmora, i različitim ljudima koriste različite stvari, ali pokušajte izbjeći previše natrpanog rasporeda i stvari koje “morate” napraviti dok ste na odmoru. Čak i ako je vaš odmor uzbudljiv i avanturistički, predlažem vam da razmislite o tome da si odvojite vrijeme za ne raditi ništa.

2. Prioritet stavite na oporavak, san i brigu o sebi

Spavajte puno i dopustite si luksuz da budete “lijeni”. Dovoljno sna važno je za optimalno funkcioniranje našeg tijela. Odmor nam pruža priliku za malo dodatnog sna i odmora kako bismo se napunili energijom za nove izazove. Dovoljno sna također smanjuje rizik od raznih bolesti, od srčanih bolesti do dijabetesa.

Također, nemojte zaboraviti na dovoljan unos tekućine tijekom ljetnih mjeseci. Visoke temperature, povećana tjelesna aktivnost i česte promjene okruženja organizmu stvaraju veću potrebu za hidracijom kako bi ostao zdrav i funkcionirao optimalno. Dovoljan unos tekućine pomaže održavanju ravnoteže tekućina u tijelu i sprječava simptome dehidracije poput umora, vrtoglavice i glavobolje. Važno je pratiti znakove žeđi i redovito piti vodu i/ili ostale hidratantne napitke.

Vaš godišnji je namijenjen odmoru, obnovi i provođenju kvalitetnog vremena s ljudima (ili samim sobom, ako idete na solo odmor). Prioritet dajte aktivnostima za njegu sebe, poput masaže ili spavanja dulje. Radite stvari za koje obično nemate vremena, a ispunjavaju vas. Ovo je vrijeme za njegu sebe. Razmislite o onome što vam je potrebno.

3. Napravite pauzu od tehnologije

Dajte svojim očima i umu predah od stalnog bombardiranja slikama i informacijama. Oko 50% odrasle populacije provjerava svoje telefone nekoliko puta na sat, čak i za vrijeme odmora, sve zbog straha od propuštanja nečega (FOMO). Umjesto toga, mobitel odložite i zaista se isključite te napravite pauzu da budete prisutni u trenutku. Odložite svoje uređaje i napunite vlastite baterije umjesto baterija svog telefona.

Da biste se osjećali obnovljeno, stavite brigu o sebi na prvo mjesto. Topli, opuštajući dani ovog ljeta idealno su vrijeme da napunite baterije i osjećate se svježe i odmorno.

4. Vježbajte svjesnost trenutka u kojem se nalazite

Bilo da ste na plaži, planinarenju ili istražujete nove gradove, obavljajte svoje aktivnosti s potpunom svjesnošću. Usredotočite se na detalje oko sebe, mirise, zvukove i osjetila. Dopustite da vaša pažnja bude prisutna u trenutku i iskusite svaki trenutak intenzivno. Isključivanje i uzimanje vremena za odmor tijekom godišnjih omogućuje vam da prakticirate svjesnost i posvetite svu pažnju onome što se događa pred vama, bilo da se igrate s djecom, uživate u ukusnom zalogaju sladoleda od vanilije ili šetate bosi po pijesku na plaži.

Primijetit ćete da bolje pamtite male detalje jer vaš mozak može fokusirati na trenutni zadatak i brže obrađivati informacije.

5. Promijenite svakodnevnu rutinu

Budite kreativni i dopustite vlastitom tijelu da osjeti da je na odmoru. Prekinite svoj uobičajeni raspored tako da se naspavate, jedete desert za doručak ili nabavite ulaznice za uzbudljiv događaj ili avanturu. Ako vam je teško opustiti se, možda samo trebate potaknuti svoju podsvijest da prepozna da ste na odmoru i promijenite svoju rutinu. Narušavanje svakodnevnog režima može pridonijeti i kreativnom razmišljanju.

6. Potpuno se isključite od posla i izbjegavajte podsjetnike na posao

Dopustite sebi biti nedostupni. Spriječite da vam radni život prodre u vaš godišnji odmor. S današnjom tehnologijom i radom na daljinu, lako je upustiti se u posao dok ste na odmoru. Isključite obavijesti, mailove i odvojite se od svog radnog telefona. Izbrišite aplikacije i pokušajte imati minimalan pristup ekranima. Odmorite svoj mozak. Sprječavanje profesionalnih ometanja tijekom godišnjeg odmora može biti najlakši način da izbjegavate razmišljanje o poslu i pripremiti vas da se na posao vratite motivirani i entuzijastični.

Dopustite si isključiti se u potpunosti, budite odvojeni od ostatka svijeta i potpuno prisutni gdje god se nalazili.

7. Otvorite se novim iskustvima i isprobajte nešto novo

Ako ne možete samo sjediti kod kuće i odmarati se tijekom praznika, možda je vrijeme da iskusite neka nova iskustva. Upustite se u lokalno iskustvo mjesta u kojem ste, isprobajte tradicionalnu hranu, sudjelujte u lokalnim festivalima ili događanjima, upustite se u avanturističke avanture poput ronjenja, skakanja padobranom ili planinarenja, ili nešto kreativno poput slikanja, kuhanja ili plesa. Ako volite prirodu, iskoristite svoj odmor za istraživanje prekrasnih prirodnih područja. Idite na pješačenje, kampiranje, vožnju kanuom ili jednostavno uživajte u tišini i ljepoti prirode.

Odmor i punjenje baterija tijekom godišnjih odmora važni su, kako za fizičko tako i za naše psihičko zdravlje jer nam pružaju priliku da se odmaknemo od stresa, obnove naše mentalne resurse, povećaju zadovoljstvo i sreću, poboljšaju produktivnost te održe ravnotežu između posla i života. Odmor je vrijeme koje nam omogućuje da se posvetimo sebi i obnovimo naše mentalno i emocionalno blagostanje i zbog toga je važno koristiti to vrijeme za povratak sebi.

Ako se zaista isključite i uzmete malo vremena za opuštanje tijekom ovog ljeta, to će vas na kraju učiniti fokusiranijim i učinkovitijim u vašem radu u nadolazećim mjesecima.

Podijeli priču:
Pogledaj i druge priče