Briga o sebi ključ je zadovoljstva i uspjeha: Zašto je važno sebe staviti na prvo mjesto?

Autorica: Jelena Ćubelić

Briga prema sebi čin je njegovanja odnosa sa samim sobom i pokazivanje sebe svaki dan na način na koji biste se pokazali za nekoga koga volite. Ljubav prema sebi nije nešto što činite jednom tjedno – ona se očituje svaki dan.

Pokazivanje ljubavi prema sebi ne znači sebičnost i odvajanje od svijeta. To znači naučiti primjećivati i obraćati pažnju na to kako se osjećate i što vam je potrebno. Briga o sebi pomaže vam da postanete autentičniji i ukorijenjeni u svemu što radite. To za svakoga izgleda drugačije. Za neke to znači kupanje uz svijeće. Za druge to znači odvojiti vrijeme i otići na planinarenje. Imajte na umu da ako su vaše baterije prazne, ne možete biti dobri ni za ljude oko vas. Tek kada se pobrinete za sebe i napunite svoje baterije moći ćete biti istinski tu za ljude koje volite i koji vas trebaju.

Temeljne ljudske fiziološke i psihološke potrebe

Briga o sebi započinje brigom o svom fizičkom zdravlju što je istovremeno i preduvjet da bismo se mogli baviti psihičkim zdravljem. Ljudi koji vode brigu o fizičkom zdravlju imaju bolje i psihičko zdravlje te nižu stopu psihičkih problema. Prije svega, važno je brinuti o svom tijelu i paziti što unosite u njega. To je jedino tijelo koje imate i koje vas treba služiti još dugi niz godina. Briga za fizičko zdravlje uključuje unošenje nutritivno bogate hrane, vitamina i vode u svoj organizam kao i tjelesnu aktivaciju tijela te učenje prepoznavanja potreba vlastitog tijela.

Osim osnovnih ljudskih fizioloških potreba za hranom i vodom, svaka osoba posjeduje temeljne psihološke potrebe. One su univerzalne, ali ih svi na različite načine zadovoljavamo. Ispunjavanje psiholoških potreba vrlo je važno za subjektivan osjećaj zadovoljstva i dobrobiti. Istraživanja pokazuju da je zadovoljavanje osnovnih psiholoških potreba snažan pozitivan prediktor zadovoljstva životom. Kada su potrebe zadovoljene, osjećamo zadovoljstvo i to nam daje motivaciju da se pokrenemo, a kao posljedica toga često dolazi i uspjeh u onome čime se bavimo.

Temeljne psihološke potrebe su:

 1. Potreba za autonomijom – potreba da imamo mogućnost izbora, odlučivanja o vlastitim postupcima u skladu s vlastitim željama, preferencijama i interesima.
 2. Potreba za kompetencijom – potreba za ovladavanjem određenim znanjima i vještinama. Ona uključuje osjećaj učinkovitosti i uspješnost u svojim interakcijama s osobama i stvarima.
 3. Potreba za povezanošću – uključuje potrebu za bliskošću, ljubavlju i pripadanjem. U ljudskoj je prirodi da želimo stvoriti i održati bliske, privržene odnose s drugim ljudima. Želimo da nas drugi razumiju, prihvaćaju i cijene, da im je zaista stalo do naše dobrobiti.

Na koji način brigom o sebi utječemo na produktivnost, uspjeh i zadovoljstvo?

Kada brinemo o sebi postajemo emocionalno snažniji, učimo uspostavljati ravnotežu u svom životu, stvaramo skladne odnose s ljudima oko sebe, punimo svoje baterije i kao posljedica toga motiviraniji smo i imamo više inspiracije za nove poduhvate (privatne ili poslovne). Briga o sebi investicija je koja nam donosi dugoročni uspjeh i sreću.

Što već danas možete napraviti za sebe?

Imajte na umu da je u redu imati loš dan, svi ih imamo. U redu je ne osjećati se sretno cijelo vrijeme. U redu je ponekad reći ne, otkazati dogovore i natrpane rasporede da bismo uzeli vrijeme za sebe i napunili svoje baterije. Tek onda možemo biti dobri i za svoju okolinu. Dobro poznavanje sebe, svojih osobina, vrijednosti i aktivnosti koje vas opuštaju i pune vaše baterije ključ je osobnog zadovoljstva. Te aktivnosti vrlo su individualne i ono što jednu osobu opušta i puni baterije, drugu može umarati.

Kada pokušavate izgraditi navike brige o sebi, počnite s malim koracima i istražite kako briga o sebi izgleda za vas.

Evo nekih aktivnosti kojima možete povesti brigu o sebi već danas:

 1. Provođenje vremena u prirodi
  Priroda je vječna inspiracija, pokretač i utjeha. Šetnja na svježem zraku popravlja nam raspoloženje, reducira stres i smanjuje osjećaj ljutnje, relaksira nas i čisti misli, pospješuje fizičko zdravlje, pruža osjećaj mira i povezanosti s prirodom.
 2. Njegovanje bliskih odnosa
  Izgradnja kvalitetnih odnosa značajno utječe na zadovoljstvo životom. Njegujte odnose s bliskim ljudima i zapamtite, važnija je kvaliteta odnosa nego kvantiteta.
 3. Zahvalnost
  Zapisujte stvari na kojima ste zahvalni svaki dan, razmišljate o njima aktivno jer na taj način prebacujete fokus na stvari koje su dobre i njegujete optimizam. Naš mozak evolucijski je naučen da bude usmjeren na negativne stvari, stoga je važno trenirati mozak da se nauči svjesno usmjeravati na ono što je trenutno pozitivno u našem životu. S vremenom to značajno utječe na kvalitetu vaših misli i života. Osjećaj zahvalnosti potiče optimizam, osnažuje imunološki sustav, potiče pozitivne emocije, povećava osjećaj sreće i zadovoljstva, smanjuje osjećaj usamljenosti i izolacije, vraća fokus u sadašnji trenutak.
 4. Zapisivanje misli
  Znanstveno je potvrđeno da zapisivanje svojih misli, briga i zahvalnosti na papir svakodnevno u periodu od minimalno mjesec dana ima blagotvoran učinak na psihičko zdravlje i služi kao ispušni ventil za naše misli i brige i omogućava nam lakše nošenje s njima, ali i kao podsjetnik na naše ciljeve, želje i planove.
 5. Hidracija organizma
  Hidracija organizma iznimno je važna za naše fizičko i psihičko zdravlje. Ponekad kada se osjećate umorno, imate probleme s kožom ili glavobolju zapitajte se pijete li dovoljnu količinu vode. Napravite si podsjetnik koji će vas podsjećati da pijete vodu kako bi vaš mozak mogao normalno procesuirati emocije i održati vaše tijelo zdravim.
 6. Slušanje glazbe
  Kreirajte vlastitu listu s pjesmama koje vas opuštaju, relaksiraju, čine sretnima ili potiču da se ustanete i plešete.
 7. Relaksacija – duboko (dijafragmalno) disanje
  Izdvojite nekoliko minuta svakog dana da u miru zatvorite oči i samo – dišite. Budite u kontaktu sa svojim tijelom barem 3-5 minuta dnevno bez da išta drugo radite.
 8. Fizička aktivnost
  Rastezanje tijela, šetnje, trčanje, treninzi, yoga – pronađite fizičku aktivnost koja vama najviše odgovara. Njegujte svoje tijelo, kao i svoju dušu. Napravite svoju rutinu koju ćete prakticirati svakog dana ili barem nekoliko puta tjedno.
 9. Živite u sadašnjosti
  Živite dan po dan i obavljajte posao po posao. Zatim produžite prema onome što dolazi poslije. To ima smisla; ne pokušavajte živjeti u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti istovremeno.
 10. San
  Nedostatak sna povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, povećava simptome anksioznosti i depresije, povećava rizik od dijabetesa, otežava kognitivne funkcije kao što su koncentracija, fokus, učenje, pamćenje, povećava rizik od prejedanja i prekomjerne tjelesne težine. Optimalna količina sna za odrasle osobe je od sedam do devet sati dnevno.
 11. Offline vrijeme
  Barem sat do dva dnevno ugasite internet i društvene mreže da biste se povezali sa sobom i svojim mislima te maknuli od kaosa društvenih mreža koje vas bombardiraju i previše stimuliraju naš mozak “praznim” informacijama.
 12. Aktivnosti koje vas opuštaju
  Pronađite aktivnost koja vas opušta – to može biti kuhanje i isprobavanjem novih recepata, čitanje knjige, odlazak u kazalište, gledanje filma, pokretanje novog hobija…

Zapamtite, ako naiđete na jednu stvar koja će vam odgovarati i koju možete integrirati u svoj život, a smiruje vas i pomaže vam, napravili ste dovoljno. I nemojte se opterećivati. Dajte sebi slobodu da istražujete. Pronaći jednu aktivnost ili ideju za nešto što će vam hraniti dušu i poboljšati raspoloženje možda nije lako, ali kada pronađete ono što je zaista po vašoj mjeri, to je zauvijek. Poslije možete samo nadograđivati temelj. Kada znate pravac, svaki vjetar je povoljan.

Podijeli priču:
Pogledaj i druge priče